Institutionella investerare kommer att hjälpa till att stabilisera priset, men också ta bort de skyddande fördelarna med decentralisering.

Inte förr varnade finansminister Janet Yellen om Bitcoins ineffektivitet tidigt förra veckan än kryptovalutapriserna. De föll redan, men för vissa var prisrörelsen en demonstration av den exakta volatiliteten som Yellen kritiserade.

För andra, som Square och MicroStrategy Inc., var det en möjlighet att köpa doppet med uppmuntrande ord från Ark Investment Funds Cathie Wood, en Bitcoin-tjur.

I slutändan kommer Bitcoins företagsinvesterare att förbättra prisstabiliteten. 1 Samtidigt kan ökningen av koncentrerade företagsinnehav utgöra en annan typ av risk.

Först, något sammanhang

En felaktig kritik av Bitcoin är att dess användarbas liknar fördelningen av rikedom i Nordkorea: Bara 2% av Bitcoin-kontona håller 95% av kryptovalutan i omlopp. Även om det är tekniskt sant är dessa siffror också vilseledande. 2

Det finns cirka 6,5 ​​miljoner Bitcoin-adresser som styr Bitcoin på minst 100 dollar. Som jämförelse litar 43 miljoner användare på Coinbase för att hålla mer än 100 miljarder dollar i Bitcoin. (Coinbase, det största amerikanska kryptovalutautbytet, meddelade förra veckan planer på att offentliggöras.)

De tre största Bitcoin-adresserna styrs av kryptovalutabörser som betjänar tiotals miljoner användare. Medan Bitcoin gör det lätt för alla att vara sin egen bank, misslyckas det faktum att de allra flesta Bitcoin-användare låter tredje parter ta över sina tillgångar syftet med en decentraliserad kryptovaluta.

Bitcoin utformades för att minimera tillit till korrupta mänskliga organisationer. I början förväntades varje användare köra sin egen kopia av programvaran, som skulle fungera som plånbok, gruvarbetare, revisor och revisor. Så länge alla oberoende verifierade nya transaktioner skulle nätverket förbli säkert mot censur och förfalskade utgifter.

Företagsskatter förvaltar mindre sina egna medel. 3 Det är en praktisk fråga. Bitcoin är ett bärarinstrument, och industrin är full av berättelser om användare som slarvigt förlorade miljoner dollar i en soptipp.

I en ny intervju jämför MicroStrategys VD Michael Saylor Bitcoin självförvaring med att hantera en explosiv enhet:

”Det är som att hitta tre av dina anställda och ge var och en lite nitroglycerin. ”Ta med dig det här hem och ta tillbaka det på morgonen. Ni tre är försiktiga och kommer inte för nära varandra. Och tappa det inte. ‚“

Ett Bitcoin är inte ett fysiskt mynt eller till och med ett digitalt mynt. Det är en global bokföringsbok där deltagarna följer samma uppsättning regler. I teorin är de som kör sin egen Bitcoin-programvara immuna mot obehörig manipulering av protokollet. I praktiken är pengar en social konstruktion. Det räcker inte för en suverän person att behålla sin egen huvudbok; andra måste gå med på samma huvudbok.

Ett utbytesmedel har värde om människor accepterar det för saker av värde. Accept behöver inte vara frivilligt; i USA har vi lagar om lagligt betalningsmedel. I avsaknad av regeringstvingar stöder Bitcoin-noder nätverkets konsensusregler genom att bedriva ekonomisk aktivitet. Kraften att kontrollera protokollet innehas av dem som är villiga att ta Bitcoin i utbyte mot varor, tjänster eller släpp från ransomware.

Genom att skicka min information godkänner jag sekretesspolicyn och användarvillkoren

Denna kontroll blev tydlig 2017, när grundaren av Grayscale Bitcoin Trust organiserade en grupp Bitcoin-företagsledare för att föreslå en kontroversiell förändring av kärnprotokollet. Ändringen verkade ofarlig – det skulle fördubbla antalet transaktioner som registrerades per minut på blockchain – men som en bakåtkompatibel regeländring skulle modifieringen dela upp nätverket och potentiellt lämna två separata kryptovalutor som spelar för identiteten för Bitcoin.

Bitcoin-handlare och utbyten motstod och signalerade deras motstånd mot förändringen. Dessa ekonomiska deltagare hotade att avvisa alla transaktioner som inte följde deras föredragna protokoll, vilket effektivt bojkottade modifieringen. Avtalet övergavs så småningom.

Elon Musk har ökat möjligheten att Tesla tillåter kunder att betala för sina bilar med Bitcoin. Genom att göra det kommer Tesla att ha mycket mer inflytande över Bitcoin-protokollet än vad det gör genom att bara inneha $ 1,5 miljarder dollar i Bitcoin.

Samtidigt motiverar företagets intresse för Bitcoin traditionella finansinstitut att komma med programmet. BNY Mellon, världens största depåbank med över 2 biljoner dollar förvaltade tillgångar, har meddelat ett initiativ för att tillhandahålla infrastruktur för kryptovalutor. Mastercard och Visa kommer också runt.

För bara fem år sedan skulle tanken på Bitcoin-som-företag-tillgång ha mötts med ögonblick och hån. Institutionell adoption är ett tecken på Bitcoins mognad, men dess inverkan kan potentiellt dvärga preferenserna för mindre, oberoende användare vid framtida protokolltvister.

Å andra sidan, om Bitcoin ska bli en suverän valuta som störter äldre banker, behöver den den prisstabilitet som kommer av att vara på många institutionella balansräkningar.